De doelstellingen voor gescheiden inzameling van afval wordt door gemeenten nog niet behaald. Daarnaast staat het voorkomen en bestrijden van zwerfafval hoog op de prioriteitenlijst.
Stichting Milieu Dichterbij verzorgt lessen en projecten om gemeenten te ondersteunen in hun beleidsdoelen rond afval. Bewustwording is de sleutel om een gedragsverandering te bewerkstelligen. In onze lessen gaan we uit van het volgende principe: voorkomen, hergebruiken, recyclen. Rond zwerfafval zoemen we in op de gevolgen voor mens en dier van ons gedrag.
U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie via mail of telefoon (010 – 765 03 72)
Agenda en laatste berichten
๐๐๐๐ฟ๐๐ฎ๐ฎ๐บ ๐บ๐ฒ๐ป๐ ๐๐ผ๐ผ๐ฟ ๐๐ฒ๐๐ต๐ผ๐๐ฑ๐ฒ๐ฟ ๐๐ป๐ฑ๐ฟ๐ฒฬ ๐ฆ๐ฐ๐ต๐ผ๐ผ๐ป ๐ผ๐ฝ ๐ฃ๐๐ก๐ง๐ ๐ฐ๐ผ๐น๐น๐ฒ๐ด๐ฒ ๐๐ฆ๐ ๐๐ฎ๐ต๐ฬ๐ฟ๐ถ๐บ
โWanneer gaan we koken?โ Die vraag stelden eersteklassers van het PENTA college CSG Bahรปrim als eerste aan gastdocent Lily Venema. Namens de Stichting Milieu Dichterbij gaf zij in maart en april les over duurzame voeding en verpakkingen op de Brielse school. Met een menu voor wethouder Andrรฉ Schoon sloot het lesprogramma af op 13 april. Het gastlesproject is uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door de gemeente Brielle.
๐๐ฆ๐ถ๐ฌ๐ฆ๐ฏ
Hoewel de leerlingen van de drie brugklassen mavo-havo het liefst meteen de keuken in doken, volgden ze eerst twee lessen over gezonde voeding en verpakkingen. Samen met biologiedocent Jantine de Leeuw ontwikkelde Lily deze lesmodule voor de eerste klassen.
Foto: Eersteklassers van het PENTA college CSG Bahรปrim hebben een duurzaam menu bereid voor wethouder Andrรฉ Schoon (links) en beleidsmedewerker Geradine Roskam (2e van links). Heidi Hoogvliet van de Stichting Milieu Dichterbij (rechts in groene trui) eet ook mee.
... Bekijk meerZie minder
- Likes: 3
- Shares: 0
- Comments: 0
๐๐น๐ฎ๐ฎ๐๐๐ฎ๐ฎ๐น ๐๐๐๐ธ๐ท๐ฒ ๐๐ฐ๐ต๐ผ๐ป๐ฒ๐ฟ ๐ป๐ฎ ๐ผ๐ฝ๐ฟ๐๐ถ๐บ๐ฎ๐ฐ๐๐ถ๐ฒ ๐ฏ๐ฎ๐๐ถ๐๐๐ฐ๐ต๐ผ๐น๐ถ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป
Tegenwoordig is er meer afval dan vroeger, leerden kinderen van de Groen van Prinstererschool en basisschool De Vliet in Klaaswaal. Ze kregen les over (zwerf)afval van gastdocent Lily Venema. Namens de Stichting Milieu Dichterbij startte zij in april met een serie gastlessen over dit onderwerp op scholen voor het basisonderwijs in de gemeente Hoeksche Waard. De Regionale Afvalstoffendienst RAD HW B.V. financiert de lessen.
'๐๐ญ๐ข๐ด๐ต๐ช๐ค ๐ด๐ฐ๐ฆ๐ฑ'
Lily vertelde ook dat plastic nooit vergaat. Als het uiteindelijk in zee terechtkomt, blijft het daar ronddobberen als โplastic soepโ. De leerlingen waren zeer begaan met de dieren, die veel last hebben van zwerfafval in de natuur en in het water, merkte de gastdocent. Dieren kunnen er zelfs aan doodgaan, zoals de onfortuinlijke โMcFlurry-egelโ overkwam. Het dier overleed nadat het zijn kop niet meer uit een ijsbeker van McDonalds kreeg.
๐๐ณ๐ฐ๐ฑ ๐ข๐ญ๐ถ๐ฎ๐ช๐ฏ๐ช๐ถ๐ฎ๐ง๐ฐ๐ญ๐ช๐ฆ
Het opruimen van al die rondzwervende rommel kost ook veel geld, vertelde Lily. Beter is om afval gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden. Maar in welke afvalbak gooi je een prop aluminiumfolie? De leerlingen speelden een afvalspel met kleine klikootjes en vonden het best moeilijk. Nog beter is om minder te produceren en minder te kopen.
๐๐ถ๐ช๐ญ๐ฏ๐ช๐ด๐ป๐ข๐ฌ๐ฌ๐ฆ๐ฏ ๐ท๐ฐ๐ญ ๐ป๐ธ๐ฆ๐ณ๐ง๐ข๐ง๐ท๐ข๐ญ
โMet hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbakโ. Aan dit bekende motto van Nederland Schoon zullen de leerlingen vaak gedacht hebben, toen ze rondom hun school zwerfafval opruimden. De kinderen droegen een geel hesje en hadden van Lily ook een paar handschoenen en een grijpstok meegekregen. Na veertig minuten had iedere groep twee vuilniszakken vol zwerfafval verzameld! Er lagen een hoop peuken in de straten van Klaaswaal. Ook viel het de kinderen op dat sommige mensen de drollen van hun hond netjes in een zakje doen, maar dat ze dit zakje vervolgens in de struiken gooien.
๐ก๐ฆ๐ญ๐ง๐จ๐ฆ๐ฃ๐ข๐ฌ๐ฌ๐ฆ๐ฏ ๐ฌ๐ฐ๐ฆ๐ฌ๐ซ๐ฆ๐ด
Veel mensen staken hun duim op toen ze de leerlingen bezig zagen. Een paar groepjes hadden geluk tijdens hun schoonmaakactie. Een oudere dame trakteerde namelijk op zelfgebakken koekjes en de Plus-supermarkt deelde ijsjes uit. Lily: โDoor deze les zijn de kinderen zich bewust van de rommel op straat en in de natuur.โ Daarnaast is Klaaswaal voorlopig een stukje schoner.
๐๐ฆ ๐๐ต๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ช๐ฏ๐จ ๐๐ช๐ญ๐ช๐ฆ๐ถ ๐๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ฆ๐ณ๐ฃ๐ช๐ซ ๐ท๐ฐ๐ฆ๐ณ๐ต ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ฑ๐ฅ๐ณ๐ข๐ค๐ฉ๐ต ๐ท๐ข๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐๐ฆ๐จ๐ช๐ฐ๐ฏ๐ข๐ญ๐ฆ ๐๐ง๐ท๐ข๐ญ๐ด๐ต๐ฐ๐ง๐ง๐ฆ๐ฏ๐ฅ๐ช๐ฆ๐ฏ๐ด๐ต ๐๐๐ ๐๐ ๐.๐. 25 ๐จ๐ข๐ด๐ต๐ญ๐ฆ๐ด๐ด๐ฆ๐ฏ ๐ถ๐ช๐ต ๐ฐ๐ท๐ฆ๐ณ (๐ป๐ธ๐ฆ๐ณ๐ง)๐ข๐ง๐ท๐ข๐ญ ๐ฐ๐ฑ ๐ฃ๐ข๐ด๐ช๐ด๐ด๐ค๐ฉ๐ฐ๐ญ๐ฆ๐ฏ ๐ช๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐จ๐ฆ๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐ฏ๐ต๐ฆ ๐๐ฐ๐ฆ๐ฌ๐ด๐ค๐ฉ๐ฆ ๐๐ข๐ข๐ณ๐ฅ.
Foto: Leerlingen spelen het afvalspel met minikliko's.
... Bekijk meerZie minder
๐๐ฒ๐ฒ๐ฟ๐น๐ถ๐ป๐ด๐ฒ๐ป ๐๐๐ฐ๐ฒ๐๐บ ๐ฆ๐ฐ๐ต๐ฟ๐ฎ๐๐ฒ๐ป๐น๐ฎ๐ป๐ ๐ผ๐ป๐๐๐ฒ๐ฟ๐ฝ๐ฒ๐ป ๐ธ๐น๐ถ๐บ๐ฎ๐ฎ๐๐ฏ๐ฒ๐๐๐ฒ๐ป๐ฑ๐ถ๐ด ๐ฆ๐ถ๐ป๐ด๐ฒ๐น๐ธ๐๐ฎ๐ฟ๐๐ถ๐ฒ๐ฟ
Hoe maak je de Schiedamse wijk Singelkwartier klimaatbestendig? Leerlingen van 3A1 en 3A2 van het Lyceum Schravenlant bogen zich maandag 11 april over deze pittige opdracht in spelvorm. In groepjes van vier speelden ze de ๐๐ฆ๐ณ๐ช๐ฐ๐ถ๐ด ๐๐ข๐ฎ๐ฆ klimaatadapatie. Lee Vlijter begeleidde de jongeren namens de Stichting Milieu Dichterbij.
๐๐ช๐ฎ๐๐ช๐ต๐บ
Lee Vlijter, de bedenker van het digitale spel, legde aan Jan Willem de Boer van JW TV uit hoe het werkt. โHet is een ๐๐ช๐ฎ๐๐ช๐ต๐บ-achtig spel, waarbij je je buurt of wijk zelf kunt ontwerpen. In dit geval is het een klimaat๐จ๐ข๐ฎ๐ฆ om een buurt of wijk met bepaalde ingrepen klimaatadaptief te maken.โ Namens de Stichting Milieu Dichterbij begeleidde Vlijter de jongeren bij het uitvoeren van de opdracht. Voor leerling Carlo was de opgave duidelijk: โWe zorgen ervoor dat we de wijk goed inrichten, zodat hij geen last krijgt van eventuele klimaatproblemen.โ
๐๐ฏ๐ฆ๐ญ๐ฑ๐ถ๐ฏ๐ต
Zo'n probleem is bijvoorbeeld veel wateroverlast, vertelde klasgenote Melissa. Met bijkomend knelpunt, dat dat water nergens naartoe kan. Voorafgaand aan het computerspel kregen de jongeren informatie over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Die kennis pasten ze toe in de derde en laatste les, waarbij ze het Singelkwartier virtueel bestand maakten tegen hittestress en hoosbuien.
๐๐ฆ๐ญ๐ข๐ฏ๐จ๐ฆ๐ฏ ๐ข๐ง๐ธ๐ฆ๐จ๐ฆ๐ฏ
Anne Marie van der Veen, beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling bij de gemeente Schiedam, hoopt dat jongeren op deze manier spelenderwijs meer betrokken raken bij de klimaatproblematiek. Tegelijkertijd leren ze dat ze met elkaar belangen moeten afwegen. Van der Veen: โAlleen door samen te werken, kunnen ze winnen. Niet als ze voor eigenbelang gaan.โ Zoals er ook in de praktijk onderhandeld moet worden, of het nu om de aanpak van klimaatverandering gaat of een ander dilemma.
Zie ook: youtu.be/qH-wC2WZzcA
๐๐ฆ ๐๐ฆ๐ณ๐ช๐ฐ๐ถ๐ด ๐๐ข๐ฎ๐ฆ ๐๐ญ๐ช๐ฎ๐ข๐ข๐ต๐ข๐ฅ๐ข๐ฑ๐ข๐ต๐ช๐ฆ ๐ช๐ด ๐ถ๐ช๐ต๐จ๐ฆ๐ท๐ฐ๐ฆ๐ณ๐ฅ ๐ฅ๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ฅ๐ฆ ๐๐ต๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ช๐ฏ๐จ ๐๐ช๐ญ๐ช๐ฆ๐ถ ๐๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ฆ๐ณ๐ฃ๐ช๐ซ ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ฑ๐ฅ๐ณ๐ข๐ค๐ฉ๐ต ๐ท๐ข๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐จ๐ฆ๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐ฏ๐ต๐ฆ ๐๐ค๐ฉ๐ช๐ฆ๐ฅ๐ข๐ฎ.
... Bekijk meerZie minder
๐๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป ๐ฒ๐ป ๐ฏ๐ฒ๐๐ฒ๐ด๐ฒ๐ป ๐ถ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ผ๐ฝ๐ฒ๐ป๐น๐๐ฐ๐ต๐ ๐ผ๐ฝ ๐ก๐ฎ๐๐ถ๐ผ๐ป๐ฎ๐น๐ฒ ๐๐๐ถ๐๐ฒ๐ป๐น๐ฒ๐๐ฑ๐ฎ๐ด
โWelkom op de Nationale Buitenlesdag 2022!โ Heidi Hoogvliet, werkzaam bij de Stichting Milieu Dichterbij en het NME-centrum, begroette op 5 april leerlingen, leerkrachten en de directeur van de Sint Willibrordusschool. Ook wethouder Patricia van Aaken werd hartelijk verwelkomd op deze frisse, maar verder droge dinsdagochtend. De jaarlijkse buitenlesdag is een stimulans voor leerkrachten om meer lessen in de buitenlucht te geven.
๐๐ฐ๐ฆ๐ฅ ๐ท๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ง๐บ๐ด๐ช๐ฆ๐ฌ๐ฆ ๐ฆ๐ฏ ๐ฎ๐ฆ๐ฏ๐ต๐ข๐ญ๐ฆ ๐จ๐ฆ๐ป๐ฐ๐ฏ๐ฅ๐ฉ๐ฆ๐ช๐ฅ
Buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Om die reden riepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie in 2016 de Nationale Buitenlesdag in het leven. Ook basisscholen in Schiedam doen ieder jaar aan dit evenement mee. Voor de buitenlesdag op 5 april stelde de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) namens het NME-centrum een activiteitenprogramma samen voor de accentscholen Sint Willibrordus en El Furkan.
๐ก๐ฆ๐ท๐ฆ๐ฏ๐ฅ๐ฆ ๐๐ข๐ต๐ช๐ฐ๐ฏ๐ข๐ญ๐ฆ ๐๐ถ๐ช๐ต๐ฆ๐ฏ๐ญ๐ฆ๐ด๐ฅ๐ข๐จ
โWij inspireren leerkrachten om wat vaker lessen in de buitenlucht te gevenโ, zei Heidi Hoogvliet tegen Jan Willem de Boer van JW TV, die de activiteiten bij de Sint Willibrordusschool filmde en enkele deelnemers interviewde. Heidi Hoogvliet is gastdocent bij de SMD en het NME-centrum. Op de zevende Nationale Buitenlesdag gaf ze les aan de Sterrengroep en groep 6 van de Sint Willibrordusschool. De leerlingen onderzochten hoe klimaatbestendig hun schoolplein is; een thema dat aansluit bij de campagne Schiedam Waterklaar. Met een meetlint rekenden ze uit of het schoolplein vooral uit tegels bestaat, of dat er ook veel groen is. Ondertussen speelden kleuters met water en modder en liet een beweegcoach kinderen heen en weer springen.
Net als op de Sint Willibrordusschool testten leerlingen van El Furkan of hun schoolplein bestand is tegen hittestress en hoosbuien. De kinderen werden daarbij geholpen door gastdocent Debora van Es, net als Heidi werkzaam bij de SMD.
๐๐ณ๐ฐ๐ฐ๐ฎ๐ด๐ค๐ฉ๐ฐ๐ฐ๐ญ๐ฑ๐ญ๐ฆ๐ช๐ฏ
Schooldirecteur Mariรซlle Vorstenbos kreeg een moestuinzadenpakket en een gieter cadeau van Heidi. โMet dit startpakket kunnen de kinderen hun droomschoolplein verwezenlijkenโ, zei de gastdocent, โwant je ziet hier nog veel tegels.โ Gelukkig staan er ook een paar bomen. Heidiโs ideale schoolplein heeft veel groen, met plekjes waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan, vertelde ze Jan Willem de Boer. โHet is een soort buitenleslokaal, een schoolplein dat leerkrachten uitnodigt buitenlessen te gaan geven. En dat kunnen net zo goed reken-, taal- en spellingslessen zijn.โ
๐๐ฐ๐ฅ๐ฅ๐ฆ๐ณ
Vergroening is ook wat wethouder Patricia van Aaken graag zou zien. In combinatie met bewegen. Een schoolplein is daarvoor een ideale plek. โWat je eigenlijk mist in heel veel wijken is lekker buiten kunnen spelen en de ruimte daarvoor.โ De wethouder ziet wel beweegtoestellen op schoolpleinen, maar ze mist modder: โKinderen houden van in de modder spelen, van lekker vies worden.โ Op de opmerking van de interviewer, dat kinderen dan vies de klas in gaan, antwoordde de wethouder: โVolgens mij is daar altijd wel een oplossing voor.โ
๐๐ฏ ๐๐ค๐ฉ๐ช๐ฆ๐ฅ๐ข๐ฎ ๐ท๐ฆ๐ณ๐ป๐ฐ๐ณ๐จ๐ฅ๐ฆ๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐๐ต๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ช๐ฏ๐จ ๐๐ช๐ญ๐ช๐ฆ๐ถ ๐๐ช๐ค๐ฉ๐ต๐ฆ๐ณ๐ฃ๐ช๐ซ (๐๐๐) / ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐๐๐-๐ค๐ฆ๐ฏ๐ต๐ณ๐ถ๐ฎ ๐ฆ๐ฏ ๐๐ฐ๐ฏ๐จ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ ๐๐ฑ ๐๐ฆ๐ป๐ฐ๐ฏ๐ฅ ๐๐ฆ๐ธ๐ช๐ค๐ฉ๐ต (๐๐๐๐) ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ข๐ค๐ต๐ช๐ท๐ช๐ต๐ฆ๐ช๐ต๐ฆ๐ฏ๐ฑ๐ณ๐ฐ๐จ๐ณ๐ข๐ฎ๐ฎ๐ข ๐ท๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ฅ๐ฆ ๐ข๐ค๐ค๐ฆ๐ฏ๐ต๐ด๐ค๐ฉ๐ฐ๐ญ๐ฆ๐ฏ ๐๐ช๐ฏ๐ต ๐๐ช๐ญ๐ญ๐ช๐ฃ๐ณ๐ฐ๐ณ๐ฅ๐ถ๐ด ๐ฆ๐ฏ ๐๐ญ ๐๐ถ๐ณ๐ฌ๐ข๐ฏ. ๐๐ฆ ๐ข๐ค๐ต๐ช๐ท๐ช๐ต๐ฆ๐ช๐ต๐ฆ๐ฏ ๐ป๐ช๐ซ๐ฏ ๐ถ๐ช๐ต๐จ๐ฆ๐ท๐ฐ๐ฆ๐ณ๐ฅ ๐ช๐ฏ ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐ฌ๐ข๐ฅ๐ฆ๐ณ ๐ท๐ข๐ฏ ๐๐ณ๐ฐ๐ฆ๐ฏ ๐๐ฐ๐ฆ๐ต ๐๐ฐ๐ฆ๐ฅ ๐๐ค๐ฉ๐ช๐ฆ๐ฅ๐ข๐ฎ ๐ฆ๐ฏ ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ฑ๐ฅ๐ณ๐ข๐ค๐ฉ๐ต ๐ท๐ข๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐จ๐ฆ๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐ฏ๐ต๐ฆ ๐๐ค๐ฉ๐ช๐ฆ๐ฅ๐ข๐ฎ.
Foto (Jan van der Ploeg): Heidi Hoogvliet (links) overhandigt namens het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij een 'vergroeningspakket' voor een fleuriger schoolplein aan wethouder Patricia van Aaken (2e van links) bij de Sint Willibrordusschool.
... Bekijk meerZie minder
๐ก๐ถ๐ฒ๐๐๐๐ฏ๐ฟ๐ถ๐ฒ๐ณ ๐ฃ๐ฎ๐ฟ๐ฒ๐น๐ ๐๐ฎ๐ป ๐ฆ๐ฐ๐ต๐ถ๐ฒ๐ฑ๐ฎ๐บ ๐ก๐ ๐ ๐บ๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ ๐ฎ๐ฌ๐ฎ๐ฎ
Lees hier het laatste nieuws van het NME-centrum en de Stichting Milieu Dichterbij: mailchi.mp/8b7f2a5122d1/nieuwsbrief-parels-van-schiedam-nme-maart-2022?e=[UNIQID]
... Bekijk meerZie minder